O dvadesetoj obljetnici pohoda Svetog Oca Ivana Pavla II. Zadru

O dvadesetoj obljetnici pohoda Svetog Oca Ivana Pavla II. Zadru

Objavljeno: 08. 06. 2023


U nekoliko prilika više je koludrica samostana Svete Marije bilo na audijenciji kod pape Ivana Pavla II. pa sam tako i ja bila čak četiri puta.   Međutim, jedna od tih audijencija, upriličena prigodom održavanja 2. međunarodnog simpozija CIB-a u Rimu, od 14.-23. rujna 1993., bila je posebna. Kad sam stupila pred papu, jedna od sestara je rekla: „Sveti Oče, ova sestra dolazi iz Hrvatske.“ On je odgovorio da moli za Hrvatsku i   da se što prije postigne mir u našoj domovini. Rekla sam mu: „Sveti Oče, dođite u Hrvatsku“, a on je odgovorio: „Doći ću, doći ću“.

Sveti otac papa Ivan Pavao II. posjetio je Hrvatsku tri puta, 1994., 1998. i 2003. godine. Ovaj zadnji posjet je bio njegov 100. pastirski pohod kada je posjetio i Zadar.  

Prilikom prvog posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, u ratnoj godini  1994., koludrice Svete Marije su kao pripremu za taj događaj održale  duhovnu obnovu s raznim temama iz Pravila sv. Benedikta. Duhovna  obnova je trajala osam dana, a tijekom obnove nas je posjetio nadbiskup mons. Marijan Oblak i pitao nas želimo li ići u Zagreb vidjeti Svetog Oca. Bile smo jako iznenađene i radosne. Odlučila sam da će na hodočašće u Zagreb ići 12 koludrica pa smo se tako rano ujutro 10. rujna 1994. uputile prema Zagrebu. Prošle smo kroz razrušena mjesta zadarskog zaleđa i preko pontonskog mosta na Maslenici, to je bio podsjetnik da rat još traje i  da samo s nadom i povjerenjem u Boga koji nas vodi i čuva možemo postići mir. U zagrebačkoj katedrali smo zajedno s papom Ivanom Pavlom II., kardinalom Franjom Kuharićem i okupljenim narodom molile Večernju, a sutradan u nedjelju 11. rujna 1994. smo bile na misi na zagrebačkom hipodromu. Dugo smo pamtile taj posjet pape Ivana Pavla II. ratom napaćenoj Hrvatskoj, za nas je to bio znak Božje ljubavi prema hrvatskom narodu u teškim iskušenjima.

O njegovom trećem pastirskom pohodu Hrvatskoj pričalo se neko vrijeme, a spominjalo se i da će posjetiti Zadar. Naša su srca zadrhtala strepnjom, a naše želje da ga Bog podrži i da uspije doći i u Zadar bile su praćene žarkim molitvama. U žaru iščekivanja i velike želje da se taj posjet ostvari, u jednom trenutku nadahnuća, napisala sam pjesmu „Sveti Oče“. Pjesmu sam dala uglazbiti, a koludrice su je uvježbale i otpjevale.

Tog dana, 9. lipnja 2003. godine, bile smo zajedno s mnoštvom naroda na zadarskom forumu i molile Šesti čas s papom Ivanom Pavlom II. i nadbiskupom mons. Ivanom Prenđom. To nam je sigurno jedna od najljepših uspomena jer je papa došao zapravo pred našu crkvu, a njegove riječi kojima se posebno zahvaljuje ljubljenom puku hrvatskom i blagoslivlja zemlju Hrvatsku još su uvijek žive u nama.

                                                                                                                                                                                                                                                 opatica M. Anastazija Čizmin, OSB

u Zadru, 5. lipnja 2023.

 
  Novosti - Sve