Zadarske benediktinke

Benediktinke i papa Ivan Pavao II. u Hrvatskoj

Sveti Oče!
Kad ste jučer stupili na hrvatsko tlo, i poljubili svetu nam hrvatsku zemlju, pozdravio sam Vas u ime cijelog hrvatskog naroda, kao apostola mira koji nam je došao noseći sobom Božju poruku ljubavi, dostojno mjesto u krilu uljuđenog čovječanstva i svjetskoga međunarodnog poretka.

Vaš posjet Hrvatskoj, koji je nažalost bio kraći nego što smo i Vi i mi željeli, bio je jedan od najsretnijih trenutaka hrvatskog naroda u njegovoj povijesti.

Duboko žalimo što se nije mogao ostvariti i Vaš predviđeni, još kraći posjet Sarajevu u Bosni i Hercegovini, gdje se zbog povijesnih nedaća katoličanstvo održalo jedino u krilu hrvatskog naroda koji je u današnje dane bio prisiljen, zajedno s matičnom Hrvatskom, na obranu svoje opstojnosti.

Sada kad se – Sveti Oče – moramo oprostiti od Vas, činimo to ojačani u našim dušama Vašim riječima, koje ste nam uputili kao donositelj mira u svojstvu namjesnika Kristova na Zemlji. Vaše riječi ostat će trajno u našim srcima, kao temelj istine i kršćanskog poslanja, kao poticaj ostvarenju mira, zakonitosti i morala, ljudskih prava, i zemaljskog blagostanja u hrvatskoj državi i hrvatskom narodu.

Opraštajući se od Vas Sveti Oče, želim Vam još jednom zahvaliti, u ime hrvatskog naroda, i u svoje osobno ime, na tom znaku Vaše ljubavi i potpore što ste nam ih Vi i Vaši predšasnici neprestano iskazivali. Dopustite da Vam, uz svoju zahvalnost, izrazimo i ponos hrvatskoga naroda, što je u cijeloj svojoj povijesti do današnjih dana, braneći svoju opstojnost, odlučno stajao i na braniku zapadnog kršćanstva, opravdano stekavši naziv „antemurale Christi-anitatis”.

Neka Vam, Sveti Oče, Svemogući podari još mnogo godina upravljanja Katoličkom crkvom, na mjestu nasljednika Svetog Petra, a posebno Vas molimo za Vaš blagoslov i molitve za sreću i budućnost hrvatskog naroda u miru i slobodi.

Oproštajni govor predsjednika Tuđmana prigodom odlaska Svetog Oca iz Hrvatske
zagrebačka zračna luka 11. rujna 1994. godine

Fotogalerija posjete sv. Oca Ivana Pavla II. Zadru, 9. lipnja 2003.

 

Fotogalerija:

001papa
002papa
003papa
004papa
005papa
006papa
007papa
008papa
009papa
 

Audio snimak: