Osnovna glazbena škola sv. Benedikta

O glazbenoj školi

Stari su Zadrani s povjerenjem i bez naknade svoje kćeri povjeravali benediktinkama na odgoj i pouku, a poznato je da je u samostanu djelovala i djevojačka škola koja je dobila pravo javnosti 1874. godine. U Drugom svjetskom ratu Benediktinke sv. Marije ostale su bez svoga doma koji je porušen u bombardiranju, no u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević gdje su našle utočište, nastavile su s poučavanjem. Nakon povratka u obnovljeni samostan 1970. godine, benediktinke daju privatnu poduku iz glasovira, harmonike i gitare. Stvaranjem povoljnih ekonomskih prilika u samostanu, krenulo se u ostvarivanje zamisli o institucionaliziranju glazbene poduke.

2008. godine Benediktinke sv. Marije osnivaju Osnovnu glazbenu školu sv. Benedikta kao logičan nastavak dugogodišnje tradicije poučavanja. Škola se nalazi u staroj gradskoj jezgri, na Poluotoku, prostorno povezana sa samostanom, ali s posebnim ulazom. Opremljena je suvremenim nastavnim sredstvima i pomagalima, a djelatnost osnovnog glazbenog školovanja djece i mladeži obavlja u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Zakonom o umjetničkom obrazovanju.

Škola danas ima oko 140 učenika koji mogu birati između osam instrumenata: glasovira, harmonike, violine, gitare, harfe, oboe, flaute i klarineta.

 
  Osnovna glazbena škola sv. Benedikta - Sve