Ulazak u novicijat M. Vlatke Katkić

Ulazak u novicijat M. Vlatke Katkić

Ulazak u novicijat M. Vlatke Katkić Objavljeno: 17. 07. 2024

                                                                                                                         

I. Večernja svetkovine sv. oca Benedikta, 10. srpnja 2024.

Uoči blagdana sv. Benedikta, naša samostanska monaška obitelj postala je bogatija za još jednog člana. M. Vlatka započela je svoju monašku formaciju u jednostavnom, ali ipak svečanom obredu punom dubljeg značenja.

Brat Damjan Kružičević, iz benediktinskog Samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu, je duhovno pripremao M. Vlatku na ulazak u novicijat. Zajednica je imala jednodnevnu duhovnu obnovu na temu postupka primanja braće u zajednicu s posebnim naglaskom na traženje Boga. Duhovnu obnovu je također vodio brat Damjan.

Kandidatica Vlatka Katkić ušla je u novicijat u Samostanu Svete Marije u Zadru tijekom prve Večernje molitve 10. srpnja 2024., uoči blagdana sv. Benedikta. Nakon otpjevane psalmodije i pročitanog kratkog čitanja, časna majka opatica M. Anastazija Čizmin održala je kratki nagovor. Temeljna misao je bila da je traženje Boga preduvjet za život u zajednici, to je kriterij redovničkog poziva. Zatim je časna majka opatica pročitala kratke odlomke iz Pravila sv. Benedikta (poglavlja 58. i 72.), kao i iz Apostolske konstitucije Vultum Dei quarere i njene provedbene upute Cor Orans.

Novakinji je predano monaško ruho i Pravilo sv. Benedikta te je slijedio sestrinski cjelov zajedništva. Dok smo joj čestitale, pjevale smo Gdje ljubav, prijateljstvo ondje je i Bog. Nakon toga se nastavilo slavlje Večernje antifonom na Veliča.

Sestri M. Vlatki želimo da napreduje na svom duhovnom putu u našoj zajednici Svete Marije u Zadru, pod okriljem sv. Benedikta i sv. Skolastike. Molimo da M. Vlatka ustraje na putu koji je sv. Benedikt zacrtao u svom Pravilu, kroz 3 O u školi službe Gospodnje – Opus Dei (djelo Božje), Obedientia (poslušnost) i Obprobria (služenje), u molitvi i radu, da se u svemu slavi Bog.
 

Benediktnke Svete Marije u Zadru

 
  Novosti - Sve