Blagdan preminuća sv. Oca Benedikta

Blagdan preminuća sv. Oca Benedikta

Blagdan preminuća sv. Oca Benedikta Objavljeno: 21. 03. 2016


Blagdan preminuća sv. Oca Benedikta
21. ožujka
Kako je braći najavio smrt

       One godine kad je imao otići s ovog svijeta, najavi dan svoje svete smrti nekim učenicima koji su bili uz njega, a i drugima koji su bili daleko. Usto nazočnima zapovjedi da šute o tome što im je kazao, a odsutnima označi kojim će im i kakvim znakom pokazati da je njegova duša izišla iz tijela. Šest dana prije smrti naredi da mu otvore grob. Nato ga uhvati groznica i velika mu ognjica stade trošiti sile. Kad se bolest svakog dana pogoršavala, šestog dana naredi da ga učenici ponesu u bogomolju, gdje se za odlazak okrijepio Gospodnjim tijelom i krvlju. Oslanjajući svoje slabašne udove o ruke učenika, stajao je s rukama uzdignutim k nebu dok nije s riječima molitve ispustio posljednji dah.
       Tog su dana dvojica od braće, jedan u samostanu a drugi daleko, imala o njegovoj smrti jedno te isto viđenje. Ugledaše naime kako se iz njegove ćeliie ravno prema istoku penje k nebu put, prostrt sagovima i osvijetljen nebrojenim svjetiljkama. Uza nj je stajao čovjek časna izgleda, obasjan svjetlom odozgo, koji ih zapita čiji je ono put što ga vide. Kad su mu odgovorili da ne znaju, onaj im čovjek reče: "Ovo je put po kojemu je Božji miljenik Benedikt ušao u nebo!"
       Kao što su nazočni na svoje oči vidjeli svečevu smrt, tako su za nju saznali odsutni po znaku što im ga je bio napovjedio. Pokopan je bio u bogomolji blaženog Ivana Krstitelja, koju je sam podigao nakon što je ondje srušio Apolonov žrtvenik, ondje, kao I u špilji kod Subiaca, gdje je prije prebivao, još i sada blista čudesima, ako to traži vjera molioca.

 
  Novosti - Sve