M. Anastazija Čizmin izabrana za opaticu Samostana Svete Marije u Zadru

M. Anastazija Čizmin izabrana za opaticu Samostana Svete Marije u Zadru

M. Anastazija Čizmin izabrana za opaticu Samostana Svete Marije u Zadru Objavljeno: 08. 07. 2020

M. Anastazija Čizmin, redovnica benediktinka, rođena je 7. listopada 1947. u malom mjestu na otoku Ugljanu, u Sutomišćici. U rodnom mjestu i u Preku završila je osnovnu školu, a na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirala je povijest i povijest umjetnosti.
Godine 1962. ušla je u Samostan benediktinki sv. Marije, najstariju obitelj benediktinki u Hrvatskoj koja već tisuću godina postoji u gradu Zadru.
U samostanskim radionicama izučila je razne tehnike vezova, kao što su  slikanje iglom i zlatovez. U Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti benediktinke Samostana Svete Marije imaju status čuvarica izložbe te je M. Anastazija kao vodič provela brojne posjetitelje kroz SICU.
Opaticom Samostana Svete Marije postala je 1984. godine, a 1989. izabrana je za zamjenicu predsjednice Unije hrvatskih benediktinki. Kao izaslanica Unije postala je članica Komisije pri opatu Primasu sa sjedištem u Rimu.
Nove orgulje za Samostansku crkvu naručila je 1989. te su orgulje postavljene u kolovozu 1991. godine, a nova tri zvona za Kolomanov zvonik su naručena i postavljena 2003. godine. Prigodom blagoslova zvona, M. Anastazija je napisala stihove za pjesmu Stara zvona, koju je uglazbio Franjo Đuraj, a izvode je benediktinke Samostana Svete Marije. Kontinuirano se brine i za školovanje sestara benediktinki koje studiraju te pohađaju razne tečajeve i seminare, a organizirala je i hodočašće putevima sv. Benedikta za benediktinke svih osam hrvatskih samostana od 11. - 20. svibnja 2007.
Godine 2002. izabrana je za predsjednicu Federacije benediktinki u Hrvatskoj.
U pripremi za doček pape Ivana Pavla II. koji je 2003. godine posjetio Zadar i govorio upravo na Forumu s pogledom na crkvu sv. Marije i Samostan, napisala je pjesmu „Sveti Oče“ koju su, uz 18 koralnih napjeva, otpjevale sestre benediktinke, snimivši i audio CD. Također je izvezla štolu kao prigodan dar Svetom Ocu.
Godišnju nagradu Zadarske županije za svoje nesebično zalaganje na duhovnom i materijalnom napretku života i rada Samostana sv. Marije, opatica M. Anastazija dobila je 2004. godine. Predano je radila na osnivanju Osnovne glazbene škole Sv. Benedikt i Dječjeg vrtića Golubica, koji imaju značajno mjesto u kulturnom i obrazovnom životu grada Zadra. Od 2009., pod vodstvom opatice M. Anastazije, zajednica je kupila i obnovila imanje u Smilčiću kako bi koludrice imale prostor za boravak u prirodi i povlačenje iz stare jezgre grada koja naročito ljeti ima bučan i nemiran život. U Smilčiću se koludrice posvećuju molitvi i radu u poljoprivredi i preradi voća i povrća.
U sjeni Kolomanovog zvonika, pod svodovima kapitularne dvorane, 7. srpnja 2020. godine sestre su M. Anastaziju po sedmi put, i to jednoglasno, izabrale za opaticu svoga samostana. Punih 36 godina obnašajući dužnost opatice, nasljednice svojih velikih davnih prethodnica, od kojih su najpoznatije Čika i Vekenega, opatica M. Anastazija najdugovječnija je opatica samostana sv. Marije u njegovom bogatom tisućljetnom postojanju.
Vodeći se načelom „Ora et labora“, da se u svemu slavi Bog, odlučno vodi svoju zajednicu koja prepoznaje njen trud i zalaganje ukazujući joj povjerenje reizborom, a pod njenim vodstvom sestre benediktinke pozicionirale su se na značajno mjesto ne samo u crkvenoj, već i u široj zajednici.

Benediktinke Svete Marije Zadar

Zadar, 8. srpnja 2020.

 

Fotogalerija:

Opatica samostana (1)
Opatica samostana (2)-2
Opatica samostana (3)
Opatica samostana (4)
Opatica samostana (5)
Opatica samostana (6)
 
  Novosti - Sve