Misna slavlja na svetkovinu Male Gospe

Misna slavlja na svetkovinu Male Gospe

Objavljeno: 14. 09. 2022

SVETKOVINA MALE GOSPE
8. rujna 2022.

U četvrtak, 8. rujna 2022. svetkovina Male Gospe posebno svečano slavila se u Samostanu benediktinki Svete Marije u Zadru. I Samostan i Crkva posvećeni su Maloj Gospi. Slavile su se dvije mise - u 8:30 sati ujutro koju je predvodio mons. Šime Perić i u 19:00 sati navečer koju je predvodio fra Pavle Ivić, OFM.

Na jutarnjoj misi su sudjelovali o. Francizek KOWAL, SVD te Livio Marjan, đakon Križevačke eparhije. Vjerni puk zadarski uvijek pokazuje da je odan Mariji i na njezine blagdane, kao što je i ovaj, dolazi pomoliti se i proslaviti liturgiju zajedno s koludricama.

Večernju misu koncelebrirali su mons. Šime Perić, don Josip Radoica Pinčić, župnik katedrale te don Mate Žilić, odgojitelj sjemeništaraca. Ministranti u procesiji i poslužitelji oltara u liturgiji bili su franjevački bogoslovi i sjemeništarci iz sjemeništa Zmajević.

U svojoj propovjedi fra Pavle Ivić, OFM istaknuo je kako je Bog, misleći na nas, predodredio Blaženu Djevicu Mariju da njezina utroba postane svetohranište našega Otkupitelja.

Bog je oduvijek računao na Mariju te je odlučio ući u svijet po njenoj utrobi i započeti novu povijest Spasenja. Bog želi ući i u naše živote, zato je važno uvijek živjeti u poniznosti i zahvalnosti prema Božjoj dobroti i ljubavi kojom nesebično obasiplje svakoga od nas.

Pred tim otajstvom važno je zašutjeti, zaustaviti se, promisliti i, bijući se u prsa, odvratiti od grijeha koji ranjavaju Boga i srce Marijino.

Marija u svoje majčinsko srce preuzima svakoga od nas, sve naše potrebe, svaki naš vapaj, a mi budimo njena vjerna dječica okupljena oko nje. Pouzdajmo se u njezin zagovor i ostanimo u životnom zajedništvu s našom nebeskom Majkom služeći, klanjajući se i slaveći Presveto Trojstvo.

Zborna liturgijska molitva odzvanjala je cijeli dan kroz naše molitve za sve potrebe Crkve i kršćanskoga puka: „Pomolimo se. Gospodine, obdari nas nebeskom milošću: rođenjem Isusovim iz Djevice počelo je naše spasenje; daj da nam blagdan njezina rođenja učvrsti mir. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.“

8. rujna 2022.

 

 
  Novosti - Sve