Obavjest o monaškom posvećenju naše sestre Marije Pavline Žufika

Obavjest o monaškom posvećenju naše sestre Marije Pavline Žufika

Obavjest o monaškom posvećenju naše sestre Marije Pavline Žufika Objavljeno: 07. 05. 2022

Broj: 49/2022
Zadar, 2. svibnja 2022. godine

 

       Poštovani,

       obavještavamo vas o monaškom posvećenju naše sestre Marije Pavline Žufika. Rođena je 8. svibnja 1989. godine, od oca Drage i majke Slavice kao drugo od četvero djece. Dolazi iz Repaša u Podravini, mjesta koje pripada župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama u Varaždinskoj biskupiji. Od 4. srpnja 2021. godine ovo Marijino svetište dio je Puta sv. Jakova – Camino Podravina.
       Krštena je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. srpnja 1989. godine, u istoj župi je primila prvu pričest 16. svibnja 1999. godine, a sv. potvrdu 1. lipnja 2003. godine.

Marija Pavlina ovako opisuje svoj kontakt sa sestrama u samostanu Svete Marije:
       „Moj prvi susret sa sestrama sv. Marije bio je godine 2009. (vrijeme CIB-a). Stanovala sam u kućici za novake od 9. do 12. mjeseca 2009. godine, a od 2010. godine pa do 2014. godine u sobi za goste. Fakultet sam upisala 1. 9. 2009., a završila diplomskom radnjom 15. listopada 2014. godine. Nakon mjesec dana odlučila sam se za monaški poziv. 15. siječnja 2015. na blagdan sv. Stošije ušla sam u samostan. Ulazak u kandidaturu bio je 17. 4. 2016. godine.“
       Marija Pavlina ušla je u novicijat 31. svibnja 2017. godine, a 9. lipnja 2018. položila je privremene trogodišnje zavjete. Nakon isteka trogodišnjih zavjeta, M. Pavlina je zamolila za produljenje privremenih zavjeta na još jednu godinu. I evo, 29. svibnja 2022., Marija Pavlina će položiti svoje vječne zavjete.
       Poziv na redovnički život je dar Boga čovjeku i on se ostvaruje u konkretnoj redovničkoj zajednici. Marija Pavlina daje svoj odgovor, svoje DA, zavjetuje se da će svoj redovnički život ostvariti u našem samostanu Svete Marije u zajedništvu sa svojim sestrama.
       Na ovom drevnom mjestu, gdje benediktinska zajednica živi već tisuću godina, opet odzvanjaju riječi svečanih zavjeta, i ponovno se čuje: „Zvao si me: Gospodine, evo me.“ Kao nebrojeno puta tijekom slavne povijesti našeg samostana odzvanjat će glas u našoj crkvi, a njeni zidovi će ga upijati i prenositi kroz stoljeća. Zajedno s Marijom Pavlinom riječi svečanih zavjeta, svojih svečanih zavjeta danih u nekim drugim vremenima i prilikama, izgovarat će šapatom i duše naših predšasnica.

       Naša prošlost i tradicija zalog su i naše budućnosti. Slavna utemeljiteljica našeg samostana Čika te sve ostale znane i neznane koludrice ovog dičnog samostana, utkale su u naše živote svoje molitve, svoj rad, svoju vjernost Pravilu sv. oca Benedikta. One su nadahnuće za buduća pokoljenja, primjer vjernosti i ustrajnosti, hrabrosti i odlučnosti u nasljedovanju Krista u nošenju križa, posrtanju, padanju i uzdizanju.

       U iskušenjima s kojima se sve više redovničkih zajednica susreće, molimo strpljivo i pouzdano da u vjeri nastavimo hrabro hoditi naprijed. I Bog, koji je najveće dobro, koji nas ljubi i skrbi se za nas, potaknut će nova zvanja u mladim srcima koja čeznu da se u potpunosti odreknu sebe i posvete svoje živote na slavu Boga Oca.

       U toj nadi molimo i pozdravljamo Vas u radosti Duha Svetoga,

opatica  M. Anastazija Čizmin, OSB
Benediktinke Svete Marije u Zadru

 

Fotogalerija:

Plakat Marija Pavlina
 
  Novosti - Sve