Proslava svetkovine sv. Benedikta zaštitnika Europe

Proslava svetkovine sv. Benedikta zaštitnika Europe

Proslava svetkovine sv. Benedikta zaštitnika Europe Objavljeno: 13. 07. 2022

Mi, Europljanke, benediktinke, Zadranke, koludrice Svete Marije  po zagovoru sv. Benedikta, zaštitnika našeg Reda i zaštitnika Europe, vapijemo Bogu za obnovu Europe i njenih naroda da se vrati svojim korijenima i opet postane kolijevka kršćanskih ideala. Molimo Boga da vrati današnjim pokoljenjima smisao za Krista i poslušnost njegovim riječima. U našem samostanu Svete Marije u Zadru, od 11. stoljeća kad ga je obnovila opatica Čika, koludrice vruće zazivaju riječima iz njezina Časoslova milost od Boga za hrabru i ustrajnu molitvu da Gospodin očisti srca naša i djela naša od svih poroka koji nas uznemiruju.

Nedavno je Zadarska nadbiskupija proslavila blagoslov novog nadbiskupa koadjutora mons. Milana Zgrablića. On je prilikom svog prvog posjeta Zadru nakon objave odluke da će biti imenovan za zadarskog nadbiskupa posjetio Samostan Svete Marije i uručio nam pozivnicu za svečanost blagoslova. Mi smo njegov poziv prihvatile i tako smo sudjelovale na svečanosti koja je održana u zadarskoj katedrali sv. Stošije. Nakon završene svečane liturgije, u susretu s nadbiskupom koadjutorom, pozvala sam ga da predvodi koncelebriranu misu na svetkovinu sv. Benedikta u crkvi sv. Marije. On je to spremno i rado prihvatio. Uz nadbiskupa koadjutora, sudjelovalo je petnaest svećenika te ministranti iz katedrale.

Narod Božji, kler i koludrice pažljivo su slušali poruku nadbiskupa koadjutora mons. Milana Zgrablića. U svojoj homiliji mons. Zgrablić je usporedio povijesne okolnosti, krizu vrijednosti, morala i institucija koja je vladala u doba rođenja sv. Benedikta s današnjim trenutkom. Sv. Benedikta je nazvao sjajnom zvijezdom tog vremena koja će svojim naukom i primjerom pokazati novi put života i dovesti do preporođenja Europe. On je bio čovjek molitve kojom se uzdizao Bogu, uranjao u iskustvo Boga, ali istovremeno bio je usmjeren i na konkretnog čovjeka i njegove potrebe. Monaške zajednice su škole služenja Gospodinu u kojima ništa ne smije imati prednost pred molitvom i ništa se ne smije pretpostavljati ljubavi Kristovoj. Život u monaškoj zajednici spaja kontemplaciju – molitvu (ORA) i djelovanje - rad (LABORA) da se u svemu slavi Bog.

Koludrice su, poput sv. Benedikta, kroz minula stoljeća bile iskre istinske benediktinske duhovnosti koja rasvjetljuje tamu i daje nadu ranjenim ljudima.  Mons. Zgrablić je potaknuo koludrice da ustraju u svom pozivu i revno mole kako bi nauk i primjer sv. Benedikta pokrenuo preobrazbu i našeg društva na slavu Božju i na vremenito i vječno dobro svakog čovjeka.

Mons. Zgrablić je istaknuo da promjena svijeta i preobrazba društva polazi od svakoga od nas u onoj mjeri u kojoj Bog ispunjava naš život, a na kraju je zaželio nama koludricama i puku Božjem da kvasac Božjeg dobra u nama učini da svaki od nas postane dobar kruh za dobar život ovog svijeta.

Sveti oče Benedikte, moli za nas!

U Zadru, 13. srpnja 2022.

Benediktinke Svete Marije u Zadru
opatica M. Anastazija Čizmin, OSB

 

 

Fotogalerija:

Sv. benedikt zastitnik Europe (1)
Sv. benedikt zastitnik Europe (2)
Sv. benedikt zastitnik Europe (3)
Sv. benedikt zastitnik Europe (4)
Mons. Milan Zgrablić (1)
Sv. benedikt zastitnik Europe (5)
Mons. Milan Zgrablić (2)
Mons. Milan Zgrablić (3)
Sv. benedikt zastitnik Europe (6)
Mons. Milan Zgrablić (4)
Sv. benedikt zastitnik Europe (7)
Mons. Milan Zgrablić (5)
 
  Novosti - Sve