Svetkovina sv. Skolastike

Svetkovina sv. Skolastike

Svetkovina sv. Skolastike Objavljeno: 04. 02. 2022

U srijedu, 9. veljače 2022. u  crkvi benediktinki Svete Marije slavi se svetkovina sv. Skolastike.

Sveta misa ujutro u 8:30 sati.

Sveta Skolastikomoli za  nas!

 

Sveta Skolastika, 9. veljače 2022. godine

Još odjekuje u nama Dan posvećenog života koji smo po preporuci nadbiskupa mons. Želimira Puljića proslavile u našoj Zajednici. Imale smo svečanu misu i procesiju sa svijećama, a u popodnevnim satima imale smo klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u crkvi Svete Marije.
Uzor posvećenog života nama benediktinkama je sv. Skolastika. Osim slavljenja blagdana posvećenog sv. Skolastici, zajednica se uvijek rado sjeća svih naših sestara, i onih koje poput sv. Skolastike gledaju lice Gospodnje i onih koje čine našu Zajednicu, a koje su važne trenutke u svom redovničkom životu imale upravo na blagdan sv. Skolastike.
Među onima koje su cijeli život tražile lice Božje i sada ga uživaju, prije svih spomenut ćemo „legendu“ našeg Samostana M. Skolastiku Večeralo. Ona je na blagdan svoje zaštitnice godine 1924. ušla u samostan, obukla redovničko odijelo 1925. godine, prve zavjete je položila 1926., a vječne 1929. godine. Ušla je u Nebeski Jeruzalem 1995., također u veljači, samo desetak dana nakon blagdana sv. Skolastike.
Dvije koludrice iz Arbanasa, M. Ildefonsa Vukić i M. Valburga Petani, zajedno su koračale prema vječnom susretu i sjedinjenju sa svojim Zaručnikom i zajedno su položile vječne zavjete na isti dan, na blagdan sv. Skolastike 1957.
Zajedno s njima, na isti dan je položila prve zavjete pastirica Bernardica, M. Anslema Štulić, koja u poniznosti dolazi iz ponosnog starog hrvatskog grada Nina.
Iz ribarske obitelji Dominis, sa Sali na Dugom Otoku, dolazi M. Rafaela Dominis koja na blagdan sv. Skolastike 1990. oblači redovničko odijelo, a na isti dan 1991. polaže svoje prve zavjete.
U našim benediktinskim samostanima nastoji se da bude prisutan ne samo duh sv. Skolastike nego i po mogućnosti da jedna od sestara nosi to blagoslovljeno ime učenice Gospodnje Skolastike. U našoj Zajednici to je M. Skolastika Bešker.
Sveta majko Skolastika, ti si od Djevice Marije učila kako biti ponizna učenica Isusa Krista, pomozi i nama da budemo u poučljivosti napredne i da dođemo do svetosti u zajedništvu Presvetog Trojstva.
Sv. Skolastiko, moli za nas!

Opatica M. Anastazija Čizmin, OSB

 

Fotogalerija:

M. Skolastika Večeralo
M. Ildefonsa Vukić
M. Valburga Petani
M. Anselma Štulić
M. Rafaela Dominis
M. Skolastika Bešker
 
  Novosti - Sve