Masline 2022.

Masline 2022.

Masline 2022. Objavljeno: 19. 12. 2022

Postoji li neki drugi plod koji je toliko bogat značenjem i simbolima, plod koji je istovremeno i hrana i lijek, hranjivi lijek i ljekovita hrana, plod koji u sebi sažima sami život? Na ovom plodnom dijelu svijeta, našem Mediteranu, uzgaja se taj dragocjeni plod koji tako snažno obilježava ljudsko postojanje kroz povijest i daje nam ulje za sveto pomazanje. U Svetom Pismu maslina i maslinovo ulje spominju se na puno mjesta, od Knjige izlaska pa do Evanđelja. Golubica je Noi donijela maslinovu grančicu kao simbol obnovljenog života na Zemlji nakon Potopa, a Gospodin naš Isus Krist se molio i krvavim znojem znojio u Maslinskom vrtu pred svoju muku.  Maslinovo ulje se koristi kao ulje za svijeće kako Jahve reče Mojsiju u Knjizi izlaska i Levitskom zakoniku: „Naredi Izraelcima da ti za svijećnjak donose čistoga ulja od istupanih maslina, da se uvijek održava svjetlo.“ Maslina je i simbol obilja koje je Jahve pripravio Izraelcima u obećanoj zemlji. I kad smo u grijehu i udaljeni od Boga, On, naš Stvoritelj i milosrdni Otac, obasiplje nas najljepšim imenima, naziva nas „zelenom maslinom lijepa uzrasta“ i poziva nas da Mu se vratimo. Maslinska gora je Isusu bilo mjesto molitve na kojem je provodio posljednje dane svog zemaljskog života kako nam donosi evanđelist Luka (21,37): „Danju je učio u hramu, a noću bi izlazio i noćio na gori zvanoj Maslinska.“ Tu je upravio posljednju molitvu Ocu prije svoje muke i smrti na križu. U Starom zavjetu maslinovim uljem su se pomazivali kraljevi, svećenici i proroci, a Crkva ga koristi za sakramente krštenja, sv. potvrde, svećeničkog ređenja i posvećenja biskupa te za bolesničko pomazanje. Židovi su svog dugo očekivanog Mesiju nazivali „pomazanikom“, Krist pomazanik.

I mi postupamo u skladu s tisućljetnom tradicijom Samostana Svete Marije i Pravilom sv. oca Benedikta, koji u 66. poglavlju preporuča da se samostan po mogućnosti  treba sagraditi tako da sve potrebno, to jest voda, mlin, vrt i razne radionice budu unutar samostana. Kako to u našim uvjetima života u urbanoj sredini nije moguće, Samostan je kroz povijest imao zemlju u blizini te su u skladu s Pravilom bili dozvoljeni duži ili kraći izlasci iz samostana, ovisno o potrebama.

Kako kaže naš narod: „Mrtvi dan, škale van!“, tako smo i mi poslušale ovu izreku i zajedno s našim suradnicima započele berbu maslina na samostanskom imanju u Smilčiću. Masline su obilato rodile ove godine pa je berba trajala više dana. Rad je započinjao ujutro, a završavao s mrakom. Masline smo brali ručno i s grabljicama, a koristili smo i tresač koji nam je puno pomogao i ubrzao berbu. Plodovi masline su padali na tende i plahte rastrte ispod stabala, a vrijedne ruke su ih skupljale i stavljale u kašete. Kako na imanju ipak nemamo mlin za preradu maslina, na usluzi su nam mlinovi u obližnjim mjestima. Naše masline su prerađene postupkom hladnog prešanja te je taj jedinstveni plod, simbol truda i muke naših ljudi kroz stoljeća, postao dragocjena i ljekovita žuto-zelena tekućina koja svojim punim okusom obogaćuje svako jelo i ukrašava svaki stol. 

U Zadru, 22. studenog 2022.

opatica M. Anastazija Čizmin, OSB

 

Fotogalerija:

Masline 1
Masline 2
Masline 5
Masline 4
Masline 3
Masline 6
 
  Novosti - Sve