Proslava svetkovine sv. Skolastike i 10. obljetnice osnutka Dječjeg vrtića Golubica

Proslava svetkovine sv. Skolastike i 10. obljetnice osnutka Dječjeg vrtića Golubica

Objavljeno: 19. 02. 2024

 

       U petak, 9. veljače 2024. u crkvi sv. Marije u Zadru svečano je proslavljena svetkovina sv. Skolastike, sestre sv. Benedikta.

     Misno slavlje u 8:30 sati predslavio je mons. Šime Perić koji je u homiliji istaknuo ljepotu i žar duha sv. Skolastike te je izrazio želju da u klupama među koludricama ugleda nova duhovna zvanja.

     Svečanim misnim slavljem u 18:00 sati predsjedao je o. Damjan Kružićević, OSB, uz koncelebraciju mons. Šime Perića, don Damira Šehića i fra Stipe Nosića.  Budući da se toga dana obilježava i dan Dječjeg vrtića Golubica kojeg su utemeljile benediktinke sv. Marije,  večernjim misnim slavljem obilježena je i 10. obljetnica od osnutka vrtića. Bila je to prilika da se zahvali Gospodinu za 10 godina postojanja Vrtića koji je naziv dobio nadahnut crticom iz života sv. Skolastike te upravo pod njenim okriljem i zaštitom u katoličkom i benediktinskom duhu čuva i odgaja malene.

     Povodom proslave jubilarne godine DV Golubica pripremio je bogati program kroz tjedan koji je prethodio svetkovini sv. Skolastike te su tako roditelji imali priliku sa svojom djecom u ponedjeljak, 5. veljače posjetiti Stalnu izložbu crkvene umjetnosti, a za sestre benediktinke djeca su idućega dana s odgojiteljicama u vrtiću izvela scenski prikaz života sv. Skolastike. Uslijedio je dan otvorenih vrata Vrtića i u sklopu toga prikaz 10 godina rada. U četvrtak je duhovnu obnovu za roditelje polaznika vrtića  održao o. Damjan Kružićević, OSB.

     Na svetkovinu sv. Skolastike Crkva je bila ispunjena brojnim sadašnjim i bivšim polaznicima Vrtića i njihovim roditeljima, kao i djelatnicima i suradnicima Vrtića.

    O. Damjan je u homiliji progovorio o svetosti riječima pape Benedikta XVI. osvrnuvši se na evanđelje dana, istaknuo je primjer Marte i Marije – Marte koja nastoji služiti Gospodinu dajući se sva kroz posluživanje i Marije koja je odabrala biti do nogu Gospodinovih i slušati njegovu riječ. Govoreći o sv. Skolastici, posebno je istaknuo dio iz II. knjige Dijaloga (Život i čudesa sv. oca Benedikta, pogl. 33.) pape Grgura Velikog u kojem je zapisano da je sv. Skolastika bila posvećena Bogu već od djetinje dobi te je progovorio o temi svetog djetinjstva. Sveto djetinjstvo se živi u obitelji, odlazeći s roditeljima na nedjeljnu sv. misu, moleći  zajedno, vršeći svoje dužnosti, rastući u vjeri i ljubavi. Poticaj je to, razmišljati o sretnom i svetom djetinjstvu i nastojati tako odgajati svoju djecu i moliti za njih da uistinu budu Božja, sveta, već od najranije dobi, prepuštati Bogu da se u njihovim životima vrši Njegova volja. O snazi molitve progovara nam svojim primjerom upravo sv. Skolastika koja je, osjećajući da joj se bliži kraj ovozemnog života, zavapila Gospodinu da joj njen brat, sv. Benedikt, nakon što su proveli dan zajedno u hvaljenju Boga i u svetim razgovorima, ostane s njom te noći. Sv. Grgur je zapisao da je sljubila ruke (lat. izvor donosi termin „insertas digitis manus“ – prstima ispreplete ruke), položila ih na stol i pognula glavu da se pomoli svemogućem Bogu. Gospodin ju je uslišao – netom je podigla glavu, počela je padati kiša u tolikoj mjeri da se Božji čovjek Benedikt nije mogao vratiti u samostan. Sv. Benedikt ugledao je poslije tri dana u svojoj ćeliji dušu svoje sestre kako u liku golubice prilazi nebeskim odajama. O. Damjan ukazao je na duboku simboliku golubice, na sposobnost da orijentira svoj let prema suncu i da može gledati direktno u nj.

    Tijekom misnoga slavlja roditelji djece sudjelovali su u čitanju liturgijskih misnih čitanja, a molitvu vjernika pročitale su djelatnice vrtića uz asistenciju šestero djece koja su ih pratila do ambona i nosila svitak s molitvama.

    Djeca iz Glazbene škole sv. Benedikta su za misno slavlje uvježbali i animirali liturgijsko pjevanje pod vodstvom prof. Gordane Cecić, a posebno lijepo su otpjevala himan sv. Skolastici  „Svi anđeoske sad himne mi pjevamo“. Time je još jednom ostvarena lijepa suradnja i zajedništvo djece koja uz samostan sv. Marije rastu i razvijaju svoje talente kroz igru, smijeh, učenje, glazbu, trud, napor i molitvu te tako od malena otkrivaju ljepotu i sklad molitve i rada u duhu sv. Benedikta i sv. Skolastike.

     Po završetku sv. mise č. m. M. Anastazija Čizmin je izrazila zahvalnost i odala priznanje ravnateljici DV Golubica, Vandi Vukić, rekavši kako je uložila sebe i svoj život za dobrobit vrtića te joj je u znak zahvalnosti uručila poklon – repliku Čikinog križa. Ravnateljica Vukić je zahvalila č. m. M. Anastaziji, svim djelatnicima vrtića i Gradu Zadru, izrazivši zadovoljstvo i radost uz želju da Vrtić i dalje napreduje i daje sve od sebe za dobrobit djece.

     Nakon sv. mise svi prisutni su bili pozvani u Čikinu konobu na zakusku koju su pripremile sestre benediktinke u suradnji s djelatnicama Vrtića. Djeca DV Golubica su na odlasku dobila mali paketić s medenjacima i radosno i razigrano pošla s roditeljima svojim kućama.

Vlatka Katkić

 

 

     

 

Fotogalerija:

Sveta Skolastika
Proslava sv. Skolastike
Proslava sv. Skolastike
10. obljetnica osnutka Dječjeg vrtića Golubica
10. obljetnica osnutka Dječjeg vrtića Golubica
Ravnateljica DV Golubica, Vanda Vukić i č. m. Anastazija Čizmin
 
  Novosti - Sve