Svetkovina Svete Skolastike

Svetkovina Svete Skolastike

Svetkovina Svete Skolastike Objavljeno: 01. 02. 2024


U petak, 9. veljače 2024. u crkvi Svete Marije svečano se slavi svetkovina Svete Skolastike.

Svetu misu ujutro u 8:30 sati slavit će mons. Šime Perić.

Svetu misu s blagoslovom djece u 18 sati slavit će o. Damjan Kružičević, OSB
(pjeva zbor Osnovne glazbene škole sv. Benedikta).

Na Svetoj misi sudjeluju djeca iz DV Golubica povodom 10. obljetnice osnutka.

Sveta Skolastiko, moli za nas!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveta Skolastika

Moje uvjerenje je da, kad bi svatko od nas uzeo jednu pouku iz Evanđelja i svojim životom nastojao ostvariti ono čemu nas to uči i kamo nas vodi, svi bismo bili sveci. Tako je sv. Skolastika uzela ne samo jednu pouku, koje su postale zvijezde vodilje njenog života. Jedna od tih pouka bile su Isusove riječi upućene Marti iz Betanije koje nalazimo u Evanđelju po Luki: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.“ (Luka, 10,41)

Skolastika, kao posvećena djevica, odana Isusu i Pravilu svog velikog brata Benedikta, o svemu se brinula i ništa nije zanemarivala, ali joj je uvijek na prvom mjestu bila povezanost s Kristom i molitveni život u poniznosti, skrovitosti i šutnji. U njenom životu jasno se zrcalila Benediktova preporuka učenicima i učenicama: „Ništa ne pretpostaviti ljubavi Kristovoj.“

To što smo nabrojili stepenice su i putokazi kojima je Skolastika usmjeravala svoj život u Isusovoj školi i školi službe Gospodnje sv. Benedikta. Ona je predala svoj život Bogu da s njime upravlja u skladu s Evanđeljima i s Pravilom sv. Benedikta.

Nakon što je prošla sve stepenice, došla je do vrhunca odakle je mogla vidjeti svoj kraj jer je osjetila da uskoro napušta ovaj svijet. Približavala se onome što joj se neće oduzeti, a to je naučila slušajući životvornu Riječ Božju. Željela je ostvariti još jednu bukteću želju u svojoj duši i srcu i zamoliti svog svetog brata za još jednu sasvim obiteljsku, ljudsku i duhovnu pomoć. Njena želja je bila produljiti susret sa svojim bratom, a on je to odbio jer se morao vratiti u svoj samostan.

Njezina žarka molitva sjedinila se s Božjom voljom i pokrenula je atmosferu te je iznenada počelo grmjeti i jako kišiti. Benedikt je morao ostati i tako je uslišio njenu želju. Rekao joj je: „Svemogući ti se Bog smilovao, sestro: što si to učinila?“, a ona mu je odgovorila: „Eto, molila sam tebe, i nisi me htio čuti. Zamolila sam svoga Boga, i on me čuo.“ U ovim njezinim riječima vidimo ispunjenje Evanđelja po Mateju i Isusovih riječi: „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.“ (Matej, 7, 7-8)

Imamo bezbrojna iskustva posvećenih djevica širom svijeta i u našem samostanu koje, nasljedujući primjer sv. Skolastike u poniznosti i poslušnosti, prihvaćaju Božju volju i nadilaze svoje ljudske slabosti i nedostatke. Navest ćemo dva primjera iz najsvečanijeg dana u životu svake koludrice, a to je dan polaganja zavjeta. Jedna od posvećenica nije se osjećala spremnom otpjevati svoj Suscipe, a zajednica je to očekivala. Ona je u duhu poslušnosti i poniznosti po uzoru na sv. Skolastiku otpjevala Suscipe kroz suze i tako dirljivo da je cijela crkva plakala. To je bila kiša sv. Skolastike. Druga je na dan svojih zavjeta očekivala svoju obitelj koja je dolazila izdaleka. Bližio se čas početka svečanosti, a njene obitelji nije bilo niti blizu. Tada nije bilo mobitela pa se nisu mogli ni javiti te smo svi, a naročito ona, bili pomalo i zabrinuti da im se nije što dogodilo. Nadbiskup Oblak pitao je hoće li pričekati s početkom svečane procesije, ali je ona sama, kao prava sestra sv. Skolastike, rekla da želi da obred započne kako je planirano. Kad je njena obitelj stigla, nedugo nakon početka svečanog obreda, u crkvi je nastao mali žamor, ushićenost i radost, liturgijsko slavlje i posvećenje djevica.  I to je jedno od čuda po zagovoru sv. Skolastike.

Sveta Skolastika ostaje uzor i nadahnuće za jednostavni, skroviti i ustrajni posvećeni život na koji smo i mi kao njezine duhovne kćeri pozvane.

Molimo pomoć sv. Skolastike da na kraju ovozemaljskog života ugledamo Nebo i uronimo u život Presvetog Trojstva. Sveta Majko Skolastika, moli za nas.

Opatica M. Anastazija Čizmin, OSB

 
  Novosti - Sve