Posjet članova HKLD-a podružnice Zadar

Posjet članova HKLD-a podružnice Zadar

Posjet članova HKLD-a podružnice Zadar Objavljeno: 29. 01. 2024


Posjet članova Hrvatskog katoličkog liječničkog društva podružnice Zadar
Samostanu benediktinki sv. Marije u Zadru

       U utorak, 16. siječnja 2024. godine članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva podružnice Zadar posjetili su našu benediktinsku zajednicu sv. Marije. Susretu se odazvalo deset članova, a s njima je došao i duhovnik zadarske podružnice HKLD-a, don Martin Jadreško.

       Koludrice su  radosno dočekale goste, iskazavši im dobrodošlicu kako nalaže i samo Pravilo sv. Benedikta. Časna majka Anastazija je nakon uvodnog tumačenja o primanju gostiju kao samoga Krista (usp. Pravilo sv. Benedikta, 53) uvela posjetitelje u crkvu sv. Marije, gdje je održala prigodni govor o skrbi bolesnika i važnosti liječnika. Pri tome je navela primjere iz Svetoga pisma te iz Pravila sv. Benedikta koji potkrepljuju govor o spomenutoj tematici. Tako sv. Benedikt u 36. poglavlju Pravila koje posvećuje brizi za bolesnu braću, opetovano navodi da se monasi trebaju za njih tako brinuti i dvoriti ih zaista kao Krista. U Starom zavjetu Knjiga Sirahova na poseban način progovara o daru liječnika i liječenju koje od Boga dolazi (usp. Sir 38, 1-16). Novi zavjet na više mjesta svjedoči o ozdravljenjima koja je Isus činio, a vrhunac znakova koje Isus čini prije svoje muke i uskrsnuća prema Ivanovu evanđelju jest uskrišenje Lazara (Iv 11,1-44).

       Po završetku izlaganja č. m. Anastazije, koludrice su u crkvi zapjevale pjesmu Blagoslov puka, odabravši retke gdje se spominje i sv. Anastazija, čiju svetkovinu smo nedavno proslavili. Potom smo se zaputili u kapitularnu dvoranu gdje je č. m. Anastazija ukratko progovorila o namjeni dvorane i ukazala na prostor ispod Kolomanova zvonika u kojem su tijekom II. svjetskog rata bile pohranjene i uspješno sačuvane brojne sakralne vrijednosne umjetnine. Članovima HKLD-a predstavljena je i Vekenegina grobnica te je tom prigodom s. Vekenega Križanac pročitala tekst zapisa sa Vekeneginog epitafa u hrvatskom prijevodu. Gosti su imali prilike vidjeti i faksimil Vekeneginog Evanđelistara kojega je s. Katarina Teskera uvezala na stari način, u tvrdo ukoričeni kožni uvez. Faksimil Evanđelistara je prvi put predstavljen javnosti u crkvi sv. Marije na Okruglom stolu o liku Majke Benedikte Braun 10. siječnja ove godine.

       Slijedeća točka programa bila je kratko zaustavljanje u dvorani u kojoj se nalazi portret Majke Benedikte autorice s. Pavline Žufike te kratka izvedba dijela pjesme posvećene Majci Benedikti pod nazivom Tebi, Majko Benedikta, čiji tekst potpisuje č. m. Anastazija Čizmin, a glazbu prof. Igor Cecić. Koludrice su ovom prigodom otvorile i vrata špilje sv. Benedikta te su proveli liječnike kroz špiju, uz prigodno tumačenje č. m. Anastazije o trogodišnjem boravku sv. Benedikta u špilji u Subiacu gdje ga je Bog pripremao za velika djela. I u ovoj točki programa koludrice su zapjevale, a odabir je pao na dio Himna sv. Benediktu. Potom smo se svi uputili na zajedničko druženje u blagovaonicu za goste. Osim prigodnog čašćenja, gosti su imali prilike iskusiti jednim dijelom kako je to za vrijeme samostanskog objeda, tijekom kojeg jedna od koludrica čita poticajno duhovno štivo. Tako su i oni dio blagovanja proveli u šutnji, slušajući prigodno pripremljen tekst o zvoniku sv. Marije te o radu koludrica na samostanskom imanju u Smilčiću.

       Konačno su i članovi HKLD-a zapjevali pjesmu te se puni zahvalnosti uputili svojim kućama, uz želju da svojevremeno iznova upriličimo zajednički susret.

Vlatka Katkić

 

Fotogalerija:

Opatica M. Anastazija Čizmin
Hkld 2
Hkld 3
Hkld 4
Hkld 5
Hkld 6
 
  Novosti - Sve