Okrugli stol o M. Benedikti Braun

Okrugli stol o M. Benedikti Braun

Objavljeno: 19. 01. 2024


Okrugli stol – Lik Majke Benedikte Braun u nasljedovanju Krista
„Ja sam Put, Istina i Život“ (Iv 14,6)
u ratnim i poratnim zbivanjima,  u crkvi sv. Marije u Zadru

 

       Nedugo nakon što smo ušli u novu, 2024. godinu, pod zagovorom i zaštitom Bogorodice Marije, dana 10. siječnja 2024. u crkvi sv. Marije u Zadru javnosti je predstavljen lik Majke Benedikte Braun u nasljedovanju Krista „Ja sam Put, Istina i Život“ (Iv 14,6) u ratnim i poratnim zbivanjima. Okrugli stol o liku Majke Benedikte održan je u organizaciji Samostana sv. Marije i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru s početkom u 19 sati. Bio je to logičan slijed nakon stručnog skupa o Majci Benedikti, održanog u rujnu prošle, 2023. godine, a i časna dužnost, da se, nakon što su posmrtni ostaci opatice Marije Benedikte preneseni iz Italije na hrvatsko tlo i položeni u grobnicu koludrica sv. Marije na Gradskom groblju u Zadru, nešto više progovori i o njenom liku, životu i djelovanju u kontekstu II. svjetskog rata i godina koje su zatim uslijedile.
       Moderator Okruglog stola, don Zdenko Dundović, na početku je najavio prvu točku – Povijesni pregled Samostana benediktinki sv. Marije, koji potpisuje č. m. Anastazija Čizmin,a koji su izvele Vlatka i s. Danijela uz zborsku pratnju koludrica sv. Marije. Riječ je o tekstu koji, pretočen u psalmistički oblik, zorno i poetično približava slušateljima povijesni i vjerski značaj zajednice Benediktinki sv. Marije kroz povijest, s naglaskom na obol koji je dala Majka Benedikta tijekom ratnog i poratnog zbivanja. Potom je uslijedila pjesma „Tebi, majko Benedikta“ u izvedbi koludrica. Tekst pjesme također je napisala opatica M. Anastazija Čizmin, a pjesmu je uglazbio prof. Igor Cecić. Još jednu glazbenu točku, pjesmu „Dona nobis pacem“ autora M. L. Lightfoota izveo je zbor učenika Osnovne glazbene škole sv. Benedikta. Nakon glazbenih izvedbi prikazan je kratki dokumentarni film o liku Majke Benedikte, u  montaži gosp. Bernarda Kotlara, tijekom kojeg se, uz slike i filmske isječke s likom M. Benedikte mogao čuti i njen izvorno snimljeni glas.
       Potom je uslijedio niz predavanja o liku Majke Benedikte. Predavači Okruglog stola bili su redom: prof. dr. sc. Pavuša Vežić, dr. sc. Ivan Armanda, prof. dr. sc. Tado Oršolić i izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja. Tijekom predavanja prof. dr. sc. Pavuša Vežić progovorio je o upornom i zdušnom zalaganju Majke Benedikte pri obnovi samostana, koja je prerasla u suradnju s brojnim stručnjacima i urodila ne samo obnovom crkve, samostana i kapitularne dvorane, već i otvorenjem Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru. Dr. sc. Ivan Armanda posebnu je pozornost usmjerio na sačuvane zapise Majke Benedikte te je, posluživši se njenim riječima, prenio slušateljima njen lik, gorljiv i ustrajan da, unatoč gladi i ratu, s pozitivnim pogledom na budućnost, daje sve od sebe kako bi obnovila zajednicu i samostan. Armanda je i ovoga puta usporedio Majku Benediktu sa sv. Benediktom i obnovu samostana sv. Marije s obnovom benediktinskog samostana Monte Cassino. Prof. dr. sc. Tado Oršolić predstavio je svoj rad u kojem je temeljem analize arhivskog gradiva istraživao pokušaj eksproprijacije i obnove samostana i crkve sv. Marije u Zadru, dok je prof. dr. sc. Zlatko Begonja osvijetlio i znatno približio politički kontekst ratnog i poratnog zbivanja, s naglaskom na tadašnju političku ideologiju koja je imala za cilj nadzirati i kontrolirati život crkve i pokušati što više vjernika odvojiti od nje. Na kraju se svima prisutnima obratila opatica M. Anastazija Čizmin, koja je iznenadila prisutne predstavivši novonastali faksimil Vekeneginog evanđelistara. Riječ je o vjernoj kopiji Evanđelistara čiji original se danas čuva u knjižnici Bodleian u Oxfordu. Faksimil Evanđelistara pripremila je i uvezala s. Katarina Teskera na starinski način, stručno i marljivo, u tvrdo ukoričeni kožni uvez, kako bi, uz kvalitetni otisak, izdanje bilo što bliže originalu. Time je na neki način, barem simbolično, ostvarena želja Majke Benedikte koju je osobno i povjerila M. Anastaziji – da se vrijedna djela koja izvorno pripadaju Samostanu sv. Marije, a koja su spletom okolnosti otuđena, jednom samostanu i vrate.
       Nakon bogato sadržajnog programa uslijedilo je zajedničko druženje u Čikinoj konobi, uz razgovor i večeru. Druženje je nastavljeno u ozračju tematike netom održanog Okruglog stola koji je otvorio čitavu paletu mogućih i potrebitih novih stručnih istraživanja o liku i dijelu Majke Benedikte Braun, neustrašive žene koju je Gospodin odabrao za velika djela.

Vlatka Katkić

 

Fotogalerija:

M. Benedikta Braun
Vlatka i s. Danijela
don Zdenko Dundović
prof. dr. sc. Pavuša Vežić
dr. sc. Ivan Armanda
prof. dr. sc. Tado Oršolić
izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja
faksimil Vekeneginog evanđelistara
s. Katarina Teskera i opatica Anastazija Čizmin
Pregled kopije Vekeneginog evanđelistara
Kopija Vekeneginog evanđelistara
Kopija Vekeneginog evanđelistara
 
  Novosti - Sve